A leggyakoribb kismama problémákat gyűjtöttük neked egy pici csokorba…

Terhességi hányás

Az első 12. hétben igen gyakori panasz, de később is találkozuk vele. Tanácsok a problémára:

  • Rendszeres, de kis mennyiségű étel bevitele
  • Kerüljük a fűszeres ételeket
  • Vacsorára fehérjedús étel javasolt
  • Reggelente egy pohár tej
  • Kevés keksz
  • Bizonyos esetekben jót tesz az édes, szénsavas üdítőitalok fogyasztása
  • Komolyabb esetekben Daedalon végbélkúp (a tabletta ugyanis kijön a hányással)
  • Schüssler só Nr. 2 D6 napi 3×1 tbl – követve a homeopáthiás alapelveket

Gyomorégés

A gyomorégés a terhesség egyik leggyakoribb, veszélytelen, ámde kellemetlen velejárója.

Mit tehetünk ellene?

  • Együnk naponta többször keveset.
  • Kerüljük a folyadékokat és a pépes ételeket
  • Folyadékot csak kis kortyokban, egyszerre keveset igyunk.
  • Az étrendünk alapját a zöldség- és főzelékfélék, burgonya, rizs, tésztafélék, kenyér, péksütemények és az állati eredetű fehérjék adják.
  • A sok rostot tartalmazó főzelékféléket (hüvelyesek, k-betűsök) hosszú ideig, és fedő nélkül főzzük, így nem fognak puffadást okozni.
  • A növényi zsírokat részesítsük előnyben
  • Ne használjunk erős, csípős fűszereket, kerüljük a sót.
  • Kerülni kell minden olyan ételt, italt, amely fokozza a gyomorsav termelését, így pl: erős fűszerek: csípős paprika, mustár, curry, ketchup, torma, ecet, fekete bors, alma, citrusfélék, sok cukrot tartalmazó ételek: lekvár, dzsem, méz, kompótok, sütemények, csokoládé, koffein tartalmú italok: kávé, tea, kóla, a szénsavas üdítők, citrusfélékből készült rostos levek,
  • Jól jöhet a frissen préselt burgonyalé, gyógyreakeverék, savanyú káposzta leve….

„Vizesedés”

A terhességi hormonok, a súlygyarapodás, a vízháztartás megváltozása hozzájárulnak a végtagok, az arc és súlyos esetben az egész test vizesedéséhez, melyet mindenképpen kezelni kell. Ha a súlytöbblet meghaladja a 15 kg, és az oedemához magas vérnyomás és fehérje vizelés is társul, az már gondot jelenthet. Ha egyik napról a másikra hirtelen vizesedni kezdesz, mindenképpen keresd fel az orvosodat.

Az alsó végtagi oedemak kiürítésében nagy segítségedre lehet a párnák. Erről bővebben itt találsz információkat. A napi mozgás, és torna mellett fontos a táplákozásodra is odfigyelni. Keress fel egy dietetikust, aki speciális étrendet állít össze neked. A héjában főtt burgonya, a petrezselyem, a barnarizs, a metélőhagyma, a lestyán és az uborka egészséges vízhajtó hatással bírnak.

Aranyeres panaszok

Elég kellemetlen, fájdalommal is járhat ez a nemcsak kismamákat érintő probléma. Kezelheted vény nélkül kapható kenőcsökkel (Reparon, Doxiproct stb.), de a táplákozással és a megfelelő folyadék bevitellel tudod igazából elkerülni az egészet.

Nagyon sokan a jegelésre esküsznek. Több kismamám volt, aki jégzselét használt és jónak bizonyult a számára.

Derék és hátfájdalom

A probléma hátterében a nem megfelelő testtartás áll. A terhesség előre haladtával a has megnövekszik, a súlypont előbbre tolódik, és nagyobb lesz a terhelés. A problémát kismama tornával tudod kezelni. Persze vannak speciális masszázs technikák de ezekről kérd ki orvosod véleményét, mert a háton is vannak olyan pontok, amiket nem szabad masszírozni.

Alhasi görcsök

Szinte nincs is olyan terhes, aki terhessége alatt (persze a szülés kivételével) ne érzett volna különféle görcsöket.

Kisterhességben 16-18. hétig a méh hirtelen növekedése okozza legtöbbször a problémát. Ugyanilyen panaszt okozhat még korábbi műtétek, például császármetszés utáni hegek feszülése. Általában orvosi javaslatra Magne B6 szedésére enyhülnek ezek a panaszok. Ha viszont a görcsök fokozódnak, esetleg friss piros vérzéssel is járnak, mindig fel kell keresni az orvost kontroll céljából, ugyanúgy, ha bármilyen szokatlan tüneted alakulna ki.

18-20. hét után már sokan érzik a magzatmozgásokat, ezért amikor a magzat a méh falát ingerli, reflexes méhösszehúzódást lehet észlelni, ezt sokan görcsös állapotnak vélik felfedezni.

A 35-36. héttől már jelentkezhetnek, rendszeres, néhány másodpercig tartó görcsök, melyeket jósló fájásnak nevezünk.

Általában 36 hétig Magnézium bevitellel lehet a problémát orvosolni.

Rendszeres, fokozódó görcsök esetén tehát mielőbb keressük fel a kezelőorvost!

Ha pedig szeretnél magadnak egy szuper párnát, ami ezeket a kellemetlen tüneteknek a nagy részét tudja csökkenteni, akkor nálunk megtalálhatod a legoptimálisabb párnádat.

Küldhetünk egy emlékeztetőt? Köszönjük, hogy termékünk felkeltette az érdeklődésedet! Az alábbi mezőben add meg az email címedet, fogadd el az adatkezelési tájékoztatónkat és kattints az "Értesítést kérek, ha újra rendelhető" gombra. Ha az általad keresett termék ismét raktáron lesz, azonnal kapsz tőlünk egy értesítő emailt.