A fogzás nehézségei piciknél

A fogzás nehézségei piciknél

Problémák a fogzás körül…

Fogzás idején nincs két egyforma baba. Valakit jobban megvisel, valakit kevésbé. Idejét 6 hónapos korra tehetjük, de persze vannak ez alól kivételek is, többek között az legénykémnek is 4 hónapos korára kibújtak a fogacskái. Frászt is kaptam rendesen, ezt elhiheted…

Mégis hogyan bújnak ki a tejfogak?
  • 4-6 hó – két alsó középső metsző
  • 8-12 hó között – két felső középső metsző
  • 10-12 hó között – két felső szélső metsző
  • 13-14 hó között – két alsó szélső metsző
  • 15-16 hó között – négy első zápfog
  • 20-24 hó között – négy szemfog
  • 36 hó – négy hátsó zápfog

 

Milyen problémákkal találkozhatsz?

Nyűgösség, hőemelkedés, nem akar enni, lazább lesz a kakija, esetleg savanyú lesz a szaga, álmatlanság vagy alváskor gyakori ébredés, kiütések az állon, íny duzzanat stb.

Mit tehetsz?

Először is legyél nagyon türelmes. Lehet, hogy napokig nem fog enni, sokszor felsír éjszaka, vagy éppen nagyon folyik a nyála, a lényeg az, hogy előbb-vagy utóbb, de ki fog jönni az a fogacska.

Szerezz be rágókákat, amin különféle felületek vannak, különböző keménységű gumirücskökkel ellátva. Masszírozhatod a babád ínyét az ujjaddal is, és lehet, hogy csillagokat fogsz látni, ha ráharap a kis csöppség, de vannak babák,  akiknek ez nagyon bejön.

Ha hőemelkedése van, figyeld és ha ez átmegy lázas állapotba, ami 2-3 napnál tovább tart, mindenképpen vidd el őt orvoshoz, mert ott már más is lapul a háttérben, nemcsak a fogacska.

Igen, rosszabb lehet az étvágya is, és lehet, hogy semmilyen kanalas ételt nem fog elfogadni, de te ne aggódj, pár nap és megszűnnek a gondok. A baba széklete is ilyenkor megváltozik, savanyú szagú lesz, és sok esetben felmarhatja a popsiján a bőrt, hígabbá válhat. Ilyenkor használj hámosító kenőcsöket.

Ha este sűrűn ébred a foga miatt, emeld meg a fejrésznél a kiságyat, (pl: tegyél be az ágy lábai alá két nagy enciklopédiát) a lényeg az, hogy a feje legyen feljebb, mert vízszintes helyzetben lüktet és fáj a feszülő íny. Van, aki refluxpárnát használ, ez is lehet egy alternatív megoldás. Ne vedd ki a kiságyból, mert akkor biztosan felébred. Inkább menj oda hozzá, csitítgasd egy kicsit, vissza fog aludni.

Ha a túl sok nyál kiütéseket okozott nála az állon vagy annak a területén, érdemes egy kissé zsírosabb, babáknak való bőrtápláló készítménnyel vékonyan bekenni az adott területet. Ha nem akar javulni, orvosotok által felírt gyógykenőcsöt is használhatsz.

Végszükség esetén megpróbálhatod a hagyományos és modern „varázsszereket” sok babának ezek bejönnek. Néhányan a homeopáthiára esküsznek, van, akiknek már csak a fájdalomcsillapító segít. Igen, nincs két egyforma kisbaba sem. Mielőtt bármelyik gyógyszeres és alternatív megoldást választod, mindenképpen konzultáld meg védőnőddel, orvosoddal ezt a helyzetet.

Ha ringatod a karodban, kapcsolj neki ismerős, lágy, nyugtató dallamokat. Ehhez találsz nálunk álomőrzőket, porjektoros plüssöket itt —>>>

A jó hír, hogy sok esetben csak az első fogacska áttörése okoz nagyobb gondot, a többit már egésze jól viselik a pindurkák.

Ami viszont a fogacskák bújását nagyon segíti, és már nálunk is megtalálod, azok a RÁGÓMAKIK! Itt találod őket! Segítségükkel könnyedén átvászelhetitek a fogzás okozta kellemetlenséget. Bármit rendelsz az oldalról, ne feledd az egyikőjüket a kosaradba csempészni. Hálás leszel érte, ha bújnak a babád fogacskái.

És egy kis érdekesség….

Te tudtad, hogy réges – régen, amikor még nem voltak divatban a rágókák, a kisbabáknak a régi „öregek” szalonnabőrt adtak?  Ez volt a régi korok nagy rágókája…

A fogzás nehézségei piciknél bejegyzésünk remélem tudott neked segíteni.

Küldhetünk egy emlékeztetőt? Köszönjük, hogy termékünk felkeltette az érdeklődésedet! Az alábbi mezőben add meg az email címedet, fogadd el az adatkezelési tájékoztatónkat és kattints az "Értesítést kérek, ha újra rendelhető" gombra. Ha az általad keresett termék ismét raktáron lesz, azonnal kapsz tőlünk egy értesítő emailt.