K és D vitamin a kicsik életében

K és D vitamin a kicsik életében

2 fontos vitamin amiről hallani fogsz az orvosodtól….

Milyen vitaminokat kapnak pluszban a kisbabák?

D VITAMIN

A bőrünk napfény hatására maga termeli és raktározza a D-vitamint. Az egészen pici babák bőre még nagyon érzékeny, ezért nem lehet őket napoztatni. Nekik külön csepp formájában viszik be a D-vitamint minden nap. Mikortól?

Az első orvosi látogatás alkalmával a választott gyermekorvosotok felírja a babának a D vitamin cseppet. A cseppet a gyermek 2 hetes korától kezdve kell adni 1 éves korig folyamatosan naponta, orvosi előírás szerint. Általában napi 1 csepp az adag, 400 NE. Ha véletlenül több csepp szükséges, arról orvosotok tájékoztatni fog benneteket. Ha a baba betöltötte az 1 évet, másként működik az adagolás, mert a nyári hónapokban szünetet kell tartani. Vagyis május 1-től október 1 – ig nem adunk D vitamint a babának, csak a téli időszakban. Ezt 3 éves korig így kell betartani.

Szeretném a figyelmedet felhívni a sétákra. A séták során a napfény hatására bőrünkben elraktározódik ez a fontos anyag. Tudd azonban, hogy ha a nap elbújik a baba fázhat a babakocsiban, így érdemes magatokkal vinni a pici kedvenc plédjét. Nálunk nagy sláger a kötött takaró. Jól szellőzik, 100 % pamut, és imádják a picik. Csodaszép darabokat találsz oldalunkon elérhető áron akár ajándékba is. Nézd csak —>>> Tényleg kattints ide! 🙂

K VITAMIN

A K-vitamin a zsíroldékony vitaminok csoportjába tartozik, és jelenléte a véralvadás folyamatához szükséges. Hiányában a véralvadásban szerepet játszó véralvadási faktorok (nem termelődnek kellő mennyiségben a májban, nincsenek megfelelő koncentrációban jelen a szervezetben, és ez életveszélyes vérzésekhez vezethet.

Az újszülöttek K vitamin profilaxisát megadott dózis szerint otthon is folytatni kell. A K-vitaminból a születés után is kap egy ampullát a baba, otthoni adagolásának a rendje pedig a következő: 7 napos korában egy ampulla majd havonta egy ampulla bevitele szükséges, amíg kizárólag anyatejjel van a kisbaba táplálva. Az ampulla tartalmát anyatejbe, vagy egy kiskanálnyi babavízbe kell belecsepegtetni és beadni a babának. Ma már korszerűbb előre elkészített fecskendőben van a K vitamin, én mégis javasolnám, hogy kiskanállal adjuk be neki az előírt adagot.

A tápszert fogyasztó csecsemőknél K-vitamin-pótlásra nincs szükség. Ha hat hónapos kor előtt a csecsemő anyatejes táplálása már nem biztosított, és tápszerre tértek át, akkor már nem szükséges a havonkénti K-vitamin-adagolás, a tápszerből ugyanis hozzájut a csecsemő a szükséges mennyiséghez.

Ha még szopik a kisbabád, de 6 hónapos kor előtt elkezditek a hozzátáplálást, akkor sem kell már a K vitamin plusz bevitele.

Területenként lehetnek eltérő adagolások, de minden esetben az orvos határköre a vitaminok adagolása.

És egy ásványi anyag: FLUOR

Hát igen… Ez egy nagyon sarkalatos dolog, hogy kell-e, vagy pedig nem. A fogazat genetikai állományát szüleinktől is örököljük, de a táplálkozás, a száj higiénia stb. nagyban befolyásolja a fogazat állapotát.

Azokon a területeken, ahol az ivóvíz fluor tartalma alacsony orvosi javaslatra 1 éves kortól 12 éves korig fluort adnak a gyerekeknek.

Mielőtt azonban elkezded a fluor adását mindenképpen keress fel egy gyermekfogászt, mert ő el tudja dönteni, hogy kell-e pluszban még fluor a kisbabádnak, hiszen a mai világban már minden tele van ezzel az anyaggal – ásványvizek, fogkrémek stb.

Rövid kis leírásnak szántam, hogy miért is fontos a K és D vitamin a kicsik életében.

 

Küldhetünk egy emlékeztetőt? Köszönjük, hogy termékünk felkeltette az érdeklődésedet! Az alábbi mezőben add meg az email címedet, fogadd el az adatkezelési tájékoztatónkat és kattints az "Értesítést kérek, ha újra rendelhető" gombra. Ha az általad keresett termék ismét raktáron lesz, azonnal kapsz tőlünk egy értesítő emailt.