2 fontos vitamin amiről hallani fogsz az orvosodtól….

Milyen vitaminokat kapnak pluszban a kisbabák?

D VITAMIN

A bőrünk napfény hatására maga termeli és raktározza a D-vitamint. Az egészen pici babák bőre még nagyon érzékeny, ezért nem lehet őket napoztatni. Nekik külön csepp formájában viszik be a D-vitamint minden nap. Mikortól?

Az első orvosi látogatás alkalmával a választott gyermekorvosotok felírja a babának a D vitamin cseppet. (Vigantol olaj) A cseppet a gyermek 2 hetes korától kezdve kell adni 1 éves korig folyamatosan naponta, orvosi előírás szerint. Általában napi 1 csepp az adag. Ha véletlenül több csepp szükséges, arról orvosotok tájékoztatni fog benneteket. Ha a baba betöltötte az 1 évet, másként működik az adagolás, mert a nyári hónapokban szünetet kell tartani. Vagyis május 1-től október 1 – ig nem adunk D vitamint a babának, csak a téli időszakban. Ezt 3 éves korig így kell betartani.

K VITAMIN

A K-vitamin a zsíroldékony vitaminok csoportjába tartozik, és jelenléte a véralvadás folyamatához szükséges. Hiányában a véralvadásban szerepet játszó véralvadási faktorok (nem termelődnek kellő mennyiségben a májban, nincsenek megfelelő koncentrációban jelen a szervezetben, és ez életveszélyes vérzésekhez vezethet.

Az újszülöttek K vitamin profilaxisát megadott dózis szerint otthon is folytatni kell. A K-vitaminból a születés után is kap egy ampullát a baba, otthoni adagolásának a rendje pedig a következő: 7 napos korában egy ampulla majd havonta egy ampulla bevitele szükséges, amíg kizárólag anyatejjel van a kisbaba táplálva. Az ampulla tartalmát anyatejbe, vagy egy kiskanálnyi babavízbe kell belecsepegtetni és beadni a babának. Ma már korszerűbb előre elkészített fecskendőben van a K vitamin, én mégis javasolnám, hogy kiskanállal adjuk be neki az előírt adagot.

A tápszert fogyasztó csecsemőknél K-vitamin-pótlásra nincs szükség. Ha hat hónapos kor előtt a csecsemő anyatejes táplálása már nem biztosított, és tápszerre tértek át, akkor már nem szükséges a havonkénti K-vitamin-adagolás, a tápszerből ugyanis hozzájut a csecsemő a szükséges mennyiséghez.

Ha még szopik a kisbabád, de 6 hónapos kor előtt elkezditek a hozzátáplálást, akkor sem kell már a K vitamin plusz bevitele.

Területenként lehetnek eltérő adagolások, de minden esetben az orvos határköre a vitaminok adagolása.

És egy ásványi anyag: FLUOR

Hát igen… Ez egy nagyon sarkalatos dolog, hogy kell-e, vagy pedig nem. A fogazat genetikai állományát szüleinktől is örököljük, de a táplálkozás, a száj higiénia stb. nagyban befolyásolja a fogazat állapotát.

Azokon a területeken, ahol az ivóvíz fluor tartalma alacsony orvosi javaslatra 1 éves kortól 12 éves korig fluort adnak a gyerekeknek.

Mielőtt azonban elkezded a fluor adását mindenképpen keress fel egy gyermekfogászt, mert ő el tudja dönteni, hogy kell-e pluszban még fluor a kisbabádnak, hiszen a mai világban már minden tele van ezzel az anyaggal – ásványvizek, fogkrémek stb.