Néhány gondolat a teákról

Néhány gondolat a teákról

Teázz velünk!

Ahogy közelednek a hidegebb napok, egyre több kérdést kapok, hogy milyen teát lehet adni a gyerkőcnek. Jó ha tudod, hogy 12 éves kor alatt nem javasolják a gyógyteák adását, mert igazából nincsenek rá klinikai vizsgálatok. Viszont vannak olyan gyógynövényekből készült teák, amiket biztonsággal adhatsz a gyermeknek.

Melyek ezek:

Édeskömény

Az édeskömény hatóanyagainak görcsoldó, antiszeptikus és köptető hatása van. Szoptatás esetén, ha a  szoptató anyák isznak édeskömény teát, növelik a tejtermelést, másrészt az összetevők az anyatejen át átkerülnek a kisbabába, és nyugtatóan hatnak, valamint segítik a baba emésztését. Megfázás esetén  is jótékony a hatása, mert jó hatással van a hörgőkre. Ráadásul növeli a légutakban található csillószőrök mozgását, így jobban felköhöghető a váladék. Az édesköménynek gyulladáscsökkentő hatása is van, és segít megakadályozni a kórokozók elszaporodását.

Kakukkfű

Ez az egyszerű kis konyhanövény nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik. Köptető és légcsőhurutoldó, így felső légúti gyulladás esetén antibakteriális. Torok és szájöblögetőként is használható nagyobb gyerekeknél. Jól lazítja az izmokat, és szellemileg is felfrissít. Segíti az emésztést is. Önmagában eléggé kesernyés, így egy pici mézzel, vagy hárs és bodza keverékével társíthatjuk.

A nagy kedvencek…

Hárs

A hársteát sikeresen fogyasztják álmatlanság esetén. Nagyon jó hűlésre és náthalázra az izzasztó hatás miatt. Nyugtató hatása van és elősegíti a hörgői váladék eltávolítását. Toroköblögetésre és torokfájásra is kiváló. Elsősorban hurutos megbetegedések esetén használták régen nagy szeretettel nagyanyáink, sőt még fürdőt is készítettek belőle. Az én dédnagymamán kb. fél kg hársvirágot  3 liter forralt vízhez hozzáadott. 10 percig hagyta állni, majd leszűrte. Télen mikor sokan köhögtek akkor egyszerűen csak a fürdővízhez adta. Az illóolajok a lerakodott váladék felköhögését segítették, így a betegséget gyorsan átvészelték a gyerekek.

Fekete bodza

Leggyakrabban a nátha orrfolyás és torokfájás tüneteinek kezelésére használják, valamint segít csökkenteni a lázat, izomfájdalmakat és az influenza más tüneteit. Erős izzasztó és hűtő összetevőket tartalmaz.

A fekete bodza ösztönzi a szervezet egészséges immunreakcióit a nem kívánt organizmusok ellen., főleg az A és B vírusok által okozott influenzával szemben. Használják székrekedés esetében is, így kismamák és székrekedésre hajlamos babák is ihatják a teáját.

Tudtad, hogy kimutatták a bodzáról, hogy jótékony hatással van az orr melléküregi fertőzésekben? Ezt a nyákoldó hatásával magyarázzák, mert a sűrű orrváladékot elfolyósítja, az könnyebben ürül, és az orrjárat átjárhatóvá válik.

Néhány gondolat a teákról bejegyzésünk közkedvelt tagjai…

Citromfű

A népi gyógyászat a citromfüvet szinte minden betegségre használja. Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál is segít a citromfű. Idegesség, álmatlanság ellen is jó. A tudomány is elismeri a citromfű különös hatásosságát. Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított. Ehhez jön még a citromfű illóolaja, ami baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású.

Tudtad, hogy a citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható az ajak herpesz esetén.  Sőt ha benedekfűvel készítesz belőle egy teát, és azt jégkockatartóba lefagyasztod, egy remek jeges ajak herpeszt gyógyító, hűsítő jegelést is tudsz készíteni belőle azoknak a családtagjaidnak, akik hajlamosak erre a betegségre. Olaját párologtatásra javaslom.

Fodormentea

Hatóanyagainak köszönhetően jó szélhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatású (epetermelést fokozó), de gyomorerősítőként is elfogadott. Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják. Meghűlés esetén köhögéscsillapító hatású.

Kamilla

A kamillatea jótékony hatásairól mindenki tud, de biztos jól jön egy kis összefoglaló…

Gyulladásgátló hatású, belsőleg és külsőleg is. A kamillás gőzölés a bodzával együtt nátha és a légúti betegségek egyik legprofibb ellenszere, oldja a köhögést, és erősíti az immunrendszert.

Gargalizálásra is jó, főleg a torok, száj, fogíny gyulladásait is enyhíti.
Teaként is gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású, jó gyomorpanaszokra, bélgyulladásra, rosszullétre, hányingerre. Hasfájós gyermekek görcseit enyhíti. Szemgyulladás, kötőhártya gyulladás esetén langyos, kamillateás vattapamaccsal borogathatjuk a beteg szemét.

Külsőleg pattanásokra, tályogra, sebekre, körömgyulladásra is kitűnő. Kamillás ülőfürdővel gyógyíthatjuk vele a női panaszokat, fertőzéseket, aranyeret, hólyaghurutot….

Idegesség ellen, teaként fogyasztva nyugtató, lazító hatású.

És nem utolsó sorban….

Csipkebogyó

Végtelen generációk óta ajánlják a csipkebogyót mindenféle betegség, főleg megfázás ellen, mint univerzális csodagyógyszer. De miben is rejlik a csipkebogyó különlegessége?

A csipkebogyó különösen jótékony hatása főként a magas C-vitamin tartalmában rejlik. Nem csak remek immunerősítő hatásáról híres, de magas magnéziumtartalmáról is. S erkenti a gyomornedvek működését, idegnyugtató hatása is közismert, ugyanakkor vizelethajtó tulajdonsága is van. A leggyakrabban teaként használjuk. Tea készítésénél arra kell figyelnünk, hogy nem szabad forrázni, a szárított termést szobahőmérsékletű vízbe áztassuk be egy éjszakára, majd szűrjük le, és ízlés szerint mézzel édesítve már fogyaszthatjuk is.

Néhány gondolat a teákról című bejegyzésünket, remélem érdekesnek találtad. Ha már itt vagy, nézz szét webáruházunkban, sok szép portékával találkozhatsz nálunk, melyeket babáknak, anyukáknak, nagyobb gyerkőcöknek kínálunk. Gyere, kattints ide —>>>

Küldhetünk egy emlékeztetőt? Köszönjük, hogy termékünk felkeltette az érdeklődésedet! Az alábbi mezőben add meg az email címedet, fogadd el az adatkezelési tájékoztatónkat és kattints az "Értesítést kérek, ha újra rendelhető" gombra. Ha az általad keresett termék ismét raktáron lesz, azonnal kapsz tőlünk egy értesítő emailt.