A popsi ápolása

Nagy melegben nagyon hamar kipirosodhat a baba popsi, így kérlek fogadj el tőlem egy pár gyakorlati jó tanácsot a baba popsi ápolásához….

Ma már a hiper – szuper eldobható pelusokon keresztül, az extra légáteresztős eldobható pelusokon át mindent megkaphatsz a piacon. Mégis, akármilyen csúcs pelusra akadtál, ápolni kell az érzékeny bababőrt. Vannak szerencsés babák, akiknek semmilyen bőrproblémájuk nincs, a legtöbb baba popsi azonban érzékeny, és megjelenik rajta valamilyen kiütés, pirosság.

Miért különleges ez a terület?

Mert ezt a területet valami mindig fedi, ami segíti a bacik szaporodását. Ráadásul a széklet, és a vizelet is irritáló hatású, főleg ha nem lesz azonnal cserélve a pelus.

Milyen tünetei vannak a pelenka kiütésnek?

Ott jelentkezik, ahol a bőr a pelenkával érintkezik. Ezek a területek leggyakrabban a fenék kidomborodó részei, a has alsó része, a comb belső felszíne, a szeméremdomb, a nagyajkak, és a herezacskó. A bőr vörös, gyakran duzzadt, és felszínén csomócskák láthatók. Gyakori a hámlás.

Fontos tehát a baba popsi ápolása. Mit tegyünk, ha megjelent a kiütés?

Amikor csak lehet, hagyjuk szabadon a gyermek testét. Természetesen ügyelni kell arra, hogy ne fázzon meg a csöppség.

Tisztogassuk az érintett területet, és fordítsunk külön időt arra, hogy a ráncokat, redőket jobban ápoljuk. Kenjük be a területet az orvosunk által javasolt gyógykenőccsel, ami hűsíti és gyógyítja a bőrt. Ha a tünetek mégsem múlnak el pár nap alatt, vagy súlyosbodnak, feltétlenül mutassuk meg orvosunknak a babát.

Megelőzés:

Etetés után, alvás előtt mindenképpen pelenkázni kell, ez érvényes a hagyományos és modern pelenkák esetén is. Az újszülött pelusait érdemes 10-12-szer kicserélni, a nagyobbakét 6-8-szor. Nem szabad elkapkodni a pelenka cseréjét. A popsitörlők is nagyon szuper találmányok, de ha otthon vagyunk, inkább mossuk meg a szennyezett területet, töröljük szárazra, és kenjük be.

A különféle bőrsérülések elkerülhetőek, ha megfelelő méretű pelenkát választunk. A pelust derékba ne szorítsuk meg nagyon, a legjobb ha aláfér az ujjunk, mert így nem szorítja a babapocakját a pelenka. Ha szűk rá, bevághat, ha túl nagy, akkor meg minden kifolyik belőle, és lecsúszik róla.

A tisztításnál mindig ügyeljük az alábbiakra:

Kislányoknál felülről lefele törölünk, egy törlés, egy törlőkendő! Kisfiúknál fontos a herezacskó felemelése is, mert a széklet maradványai az ott lévő redőkbe megtapadhatnak, és ez később bizony gondot okoz majd.

Ha betartjuk a higiénés előírásokat, és figyelünk erre az érzékeny területre nem lesz problémánk.