Tippek a babák napközbeni alvásához…

FOGLALD LE, AMÍG ÉBREN VAN!

Azért, hogy a baba könnyen meg tudja különböztetni az alvásidőt az ébrenléti időtől, fontos, hogy folyamatosan le legyen foglalva. Játszatok sokat különféle játékokkal, mondókázzatok, hallgassatok zenét. A kisebbek számára érdekes lehet egy aktív játszószőnyeg is,egy relaxáló hinta, vagy akár egy pihenőszék is.

A mi játszószőnyegeinket itt találod —>>>

Őket azért ajánljuk, mert minden olyan dolog megtalálható rajtuk, amik fejlesztik a baba motoros funkcióit, segítenek a látás, hallás, tapintás fejlesztésében. Nagyon szépek, színesek, többféle, akár külön is használható játékok található rajtuk. Magát a szőnyeget pedig mosógépben ki lehet mosni. A képen Zsombit látod….

A pihenőszékeink, és hintáink pedig ide kattintva érhetőek el —>>> A képen Fruzsinát látod, imádja a hintáját, ami egyben pihenőszék is.

KÉSZÜLJ FEL AZ ELALVÁSRA!

Ne tedd le a babád a nélkül aludni, hogy rá ne készültél volna, mert nem fogja megszokni, hogy mikor kell aludni, és mikor nem. A kisebbek általában már maguktól elalszanak, de a nagyobb gyekőcök, főleg, akik naponta csak egyszer alszanak már, fontos a ráhangolódás az alvásra. A legjobb, ha 30 perccel hamarabb elkezdesz ráhangolódni, elkezdesz felkészülni az alvásra, altatásra.. Ilyenkor már nem ajánlott hangos játékokkal játszani, érdemes mesét olvasni, vagy akár egy nyugtató zenét, zenélő forgót is be lehet halkan kapcsolni.

Zenélő forgóink univerzálisak, keskeny és széles ágyvégekre is felhelyezhetőek—>>>

AZ ALVÁSI RUTIN BEÁLLÍTÁSA

A legtöbb csecsemő 3 hónapos kora körül egyre hosszabbakat alszik. Próbálj meg egy olyan állandó rutint felépíteni, ami minden napra alkalmazható, mégis rugalmas. Te ismered a legjobban a babád, te tudod megfigyelni, hogy mikor alszik rövidebbet, hosszabbat, így könnyűvé válik a napirend kialakítása.

Kerüld a ringatást, mert a csecsemő hamar hozzászokik, és minden alkalommal igényelni fogja ezt a műveletet. E helyett érdemes olyan kellékeket használni, amit kifejezetten az altatáshoz használunk majd, pl: egy zenélő forgó, egy szundikendő stb., és ezek a kellékek kizárólag a baba ágyában, vagy annak környékén találhatóak, és szorosan kapcsolódnak az alváshoz.

NE ADD FEL, HA HAMAR  FELÉBRED!

Ha a baba hamar felébredt bátorítsd egy picit még, hogy szundikáljon. Simogasd a hátát, folytasd a mese olvasását, vagy újra indítsd el a zenélő forgóját, hátha vissza tud aludni. Ha fél órán belül sem sikerül a visszaalvás, akkor már ne erőltesd, inkább kezdjetek el játszani, vagy menjetek sétálni.

MENNYI NAPKÖZBENI ALVÁS AJÁNLOTT?

0-6 hetes: 4-6 alvás naponta, általában 2 óránként a baba elálmosodik

6-8 hetes:  4 alvás az átlagos, melynek teljes hossza 5-6 óra. Ez általában 2-3x 30-40 perces, és egy hosszabb min. 1-2 órás alvásból áll.

4-6 hónapos: 3 alvás az átlagos, ami 3-4 órán keresztül tart. Általában egy rövidebb reggeli, egy hosszabb ebéd utáni és egy rövidebb délutáni alvásból áll.

6-12 hónapos: 2 napközbeni alvás az átlagos, aminek időtartama 2-4 óra.

12-24 hónapos: Általában egy 1,5-2 órás szundikálás a leggyakoribb, ami legtöbbször ebéd után történik.

Az alvás fontos az idegi folyamatok zavartalan működéséhez, így gondoskodj arról, hogy a babád pihentető alvása zavartalanul működjön.