A kisbabák és nagyobbacska gyerkőcök szeretnek sokat kint lenni a szabadban, és igazából, ha jól belegondolunk nekünk is szükségünk van, hűvösebb időben is a levegőzésre.

Ezekben az időszakokban fontos a réteges öltözet. Ahogy hűvösödik az idő, előkerülnek a vastagabb kabátok, a kalapok lecserélődnek a sapkára.

A hűvösebb öltöztetésnek viszont van egy fontos ruhadarabja is: a bundazsák.

Milyen típusút érdemes ezekből vásárolni, mit kell tudni erről a praktikus kis szerkezetről?

A bundazsák bélelt szerkezet, kívül általában víztaszító anyagból készült, cipzárazható zsák, amelyet általában gomb vagy gumiszalag segítségével a babakocsira, autósülésre is lehet rögzíteni. Fontos vásárlási szempont, hogy olyat szerezz be a babádnak belőle, amelyen vannak kivágások a biztonsági övnek, hiszen ha autóval akarod vinni a még pici csecsemőt, vagy nagyobb gyerkőcöt, akkor ezeket a zsákokat tudod rögzíteni a biztonsági ülésbe is. Fontos szempont lehet még, hogy a zsák alja leszedhető és könnyen tisztítható anyagból készüljön, így nagyobb gyereknél is könnyebben használható, sőt ha még kevésbé hideg az idő, akkor a felső részét így el is tudod távolítani, de mégis a popsi alatt, és a háta mögött lesz egy meleg réteg, ami védelmet nyújt a hidegben. Ilyenkor elég, ha csak a babakocsitok mózes, vagy sportrészéhez kapott lábzsákkal feded be a babát. Természetesen, ha jön az extra hideg, akkor a bundazsák felső, alsó része is visszacsatolható, így még egy plusz védelmi rendszere is lesz a babának. Fontos szem előtt tartani, hogy, amíg Te mozogsz, addig ő ül a kocsiban, és bizony fázhat….

Megjegyezném, hogy a lábzsák és a bundazsák gyakran azonos kiegészítőnek van említve, pedig a bundazsákot főleg télen használjuk, a lábzsák pedig a babakocsi kiegészítőjeként kapható, és, ahogy a neve is mutatja, a lábát védi az eső, hideg ellen, és télen a mínuszokban, bizony kevésnek bizonyul, mert nem annyira szigetel, mint a bundazsák.

Fontos ismérv, hogy télen nagyon kényelmes és meleg viselet, hiszen a babát csak bele kell fektetni, becipzárazni és lehet vele menni nagyokat sétálni. A bundazsák azért is praktikusabb, mint mondjuk az overall, mert egy térben vannak a baba végtagjai a testével, így melegebben tartja. Az overallban a mozgás nehézkesebb, hamarabb leizzadnak a gyerekek, míg ha a bundazsák alá rétegesen felöltözteted a babát, akkor szabadabban tud mozogni.

Mégis, mi kerüljön a bundazsák alá?

A babára ilyenkor hosszú ujjú body-t, rugdalózót vagy hosszú ujjú body-t, vékonyabb pulóvert, harisnyát adjunk, majd erre jöhet egy bővebb nadrág, egy évszaknak megfelelő kabát, a lábára pedig egy bélelt mamusz, vagy ha már jár, akkor egy bélelt cipő. A sapkáról és később sálról sem szabad megfeledkezni. Fontos továbbá a hideg és a szél elleni védelme a bőrnek, és ezt is szem előtt kell tartani. Természetesen egy jó meleg pléd mindig legyen a kosárba, és inkább legyen melege, mint, hogy fázzon. Fontos a rétegesség.