Hogyan fürdessük a babát?

Hogyan fürdessük a babát?

Az első izgalmas dolgok közé tartozik egy család számára a baba fürdetése. Egyrészt, mert még sosem csináltál ilyet, másrészt, mert a pici amúgy szinte egész nap alszik, és ezek a percek a legmozgalmasabbak számotokra….

Hogyan fürdessük a babát? Gondolkoztál biztos rajta, mikor vártad őt…..Hidd el nem egy nagy ördöngösség. Mutatunk neked nány tippet, mire is érdemes odafigyelni.

Előkészületek 1.

Mielőtt hozzákezdesz, gondold végig, hogyan fogod kivitelezni a dolgot, készíts mindent elő, és moss kezet!
A helyiségben, ahol fürdetjük a kicsit, ne legyen melegebb, mint általában a lakásban, maximum 1-2 fokkal, nehogy a fürdetés végén megfázzon a gyerkőc, amikor visszakerül a szobájába. Én jobbnak tartom a fürdőszobai fürdetést, mert a fürcsi után fennáll a veszélye annak, ha a szobában fürdetsz, hogy nagyon melege lesz a kicsinek, és nem fog tudni aludni. Egy szellőzetés a szobai pancsi után pedig biztos, hogy meghűléshez vezet.

Előkészületek 2.

A babakád ne álljon huzatos helyen, hajtsuk be az ajtót, mert a legkisebb légmozgás is kellemetlen lehet a csöppségnek.
6-8 cm magas fürdővíz bőven elég. Ha még köldökcsonkja van a picurkádnak, ne ijedj meg ha víz éri. (Fürdetés után az orvosotok által felírt alkohollal és sebhintőporral kezeld le a csonkot.) Ha bele is fekteted a gyereket, tartsd ott stabilan, érezze, hogy biztonságban van. Javaslom, hogy apa fürdesse a babát. Miért? A férfiaknak nagyobb a keze, és a picik biztonságosabban érzik magukat, ha édesapjuk fürdeti őket. De természetesen, ha a nagyszülők is szeretnék kivenni a részüket eme tevékenységből, és te is még bizonytalan vagy e téren, nyugodtan engedd meg nekik a segítséget, nagyon fognak örülni.

A víz 37 fokos, testmeleg legyen. Ha nincs otthon vízhőmérőd, akkor az alkaroddal ellenőrizheted a víz hőfokát. Ha a fürdővízbe egy textilpelenkát, vagy babatartó fürdetőágyat teszel a kicsi alá, akkor nagyobb biztonságban fogja érezni magát, nem kezd kapálózni. A fürdetőágy, a babatartó (többféle elnevezése van a piacon) megkönnyíti a pici fürdetését, azzal, hogy szabaddá teszi a kezed, de mégis megtámasztja picit, úgy hogy a feje a víz felett van.

Nálunk is találsz többféle fürdető szettet. Nézd meg őket itt —>>>

A fürdetés folytatása….

Rakd a kádba a fürdetőágyat, vagy a kád tipusától függően pattintsd a helyére. A baba popsiját óvatosan helyezd helyezd az alsó bemélyedésbe, inkább feljebb, hogy a pici megtalálja a neki kényelmes testhelyzetet.

A hátat és a fejét óvatosan, segítséggel helyezd le míg teljesen fekvő helyzetbe nem kerül. Ezután kezdődhet a fürdetés.

A fürdető ágyat az összes előnyével, újszülött kortól akár 12 hónapos vagy akár tovább is használhatod!

Soha ne tégy hirtelen mozdulatot! Ha jobb kezes vagy, fektesd a bal alkarodra, nyúlj át a hóna alatt és fogd erősen, de nem szorosan a bal vállát és felkarját. A fejét az alkarodon tartsd, majd fektesd a tartóra. Ha teljesen bizonytalan vagy, akkor mindenképpen rögzíthető babatartó üléssel, ággyal ellátott kádat vásároljatok, amely nagymértékben megkönnyíti a fürdetés menetét. Ezek a speciális kádak. Szélesebbek, mint a hagyományos babakádak, és általában vízleengedő cső is tartozik hozzájuk, valamint speciális kádállvánnyal rendelkeznek.

Az arcát mindig tiszta vízzel mosd, nem kell szappanozni, krémezni, tusfürdőzni.
A test többi részét fürdető krémmel mosd, nagyon illatos babakozmetikumokat ne használj. A vízzel elegyített mosakodó krémek könnyen felvihetők a baba bőrére, és könnyen le is öblíthetőek. Arról nem is beszélve, hogy ez alapozza meg a bőr zsírosságát, és még tisztít is. Nehezen oldódik a vízben, célszerű előtte felhabosítani.

A hajmosáshoz is jó a mosakodókrém, de nem mindenki szereti, mert zsíros érzetet kelt, így babasampont is használhatsz.
A fürdetés időtartama 5-10 percnél ne legyen több fél éves korig. A kicsi bőre túlságosan kiázik ellenkező esetben. Egy éves korig is csak maximum 10-15 percig pancsoljunk.

Kisfiúknál a fitymát egy éves korig nem kell hátra húzni, csak addig, ameddig engedi a bőr. Az ott lévő váladékot vízzel könnyen el lehet távolítani. Kislányoknál a nagyajkakat óvatosan széthúzhatod, hogy az ott lévő krémet, váladékot le tud mosni.
A gyermeket soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a vízben egy percre sem!

A végén már csak törölközni kell…..

A fürdetés után puha, 100% pamutból készült fürdőlepedővel itassuk föl a testéről a vizet. Nézd meg a nálunk kapható csodaszép babatörölközőket! Dörzsölni nem szabad! Helyezzünk különös figyelmet a hajlatokra, ha ott nedvesen marad a bőr, könnyen elszaporodhatnak a gombák.

A törölközés végeztével az öltöztetés is fokozatos legyen. A még meztelen testrészeket takarjuk le egy textilpelussal. Fedezd fel a mi kínálatunkat! Sűrű a szövésük, és 100 % pamut az anyaguk!

Hogyan fürdessük a babát? rövid bejegyzésünk reméljük elméletben a segítségedre volt.

Küldhetünk egy emlékeztetőt? Köszönjük, hogy termékünk felkeltette az érdeklődésedet! Az alábbi mezőben add meg az email címedet, fogadd el az adatkezelési tájékoztatónkat és kattints az "Értesítést kérek, ha újra rendelhető" gombra. Ha az általad keresett termék ismét raktáron lesz, azonnal kapsz tőlünk egy értesítő emailt.