Amikor túl vagy a szülés fáradalmain, és egyenesbe jönnek a hétköznapok, pihenj és tanítsd a kisbabádat, ismertesd meg őt a világgal.

Néhány ötlet….

Általában az egy hónapos kisbaba hason fekve átfordítja a fejét, ha ülésbe húzzuk egy pillanatig meg is tudja tartani azt.
A testérzés fejlesztésénél rövid időre fordítsd őt oldalra, ha leesett a köldökcsonkja, fordítsd hasra, ringasd gyengéden.
Simogasd a hátat, karját, ha van rá lehetőség vidd el őt babamasszázs tanfolyamra. Fürdetés után hagyd egy kicsit szabadon, lábacskáit gyengéden nyújtogasd, csípőjét combjai gyengéd széthúzásával lazítsd.

A kisbaba a látást is tanulja, de élete első napjaiban a szem képalkotása még nem tökéletes. Változtasd a helyzetét a kiságyba, ne legyen mindig ugyanazon a helyen. A szoba megvilágításával is lehet a világos-sötét információkat tanítani neki. Viszont az erős fénytől, napsugárzástól védd a szemét.

Óvd őt a hangos, érős beszédtől, a hirtelen zajokat kerüld. Amikor nem alszik kedvesen beszélgess vele, nyugtatsd, dúdolj neki, ha sír. Keress számára, és hallgass vele kellemes babazenét, de napi 1/2 óránál ez ne legyen több.
Szerezz be neki zenélő forgót, ennek kellemes dallama és barátságos figurái mosolyt csalnak a kis arcára.
Nálunk is találsz egy párat még kedvező áron.

Ha időd engedi, vidd őt sokszor ki a szabadba. Mosolyog rá sokat, becézgesd, mert a gyerekek érzik a te hangulati változásaidat. Ha feszült vagy ő s az lesz. Ne enged a látogatóknak, hogy megzavarják a kicsi nyugalmát. Kérd meg őket, hogy ne hangoskodjanak, tartsák tiszteletbe a kérésed.
És talán, ami az egyik legfontosabb: ne hagyd őt sokáig sírni. Kövess el mindent, hogy a baba mielőbb megnyugodjon, és vigaszt találjon a te szerető karjaidban. Ezt tudom, hogy könnyű leírni, de nem kell őket hagyni órákig sírni, mert az sem neki, sem neked nem lesz jó. Meg kell tanulni a jelzéseit: éhes?, szomjas? pisis? kakis? fáj a hasa? vagy csak egyszerűen anya most vegyél fel állapotban van…