2-4 HÓNAP

A két-három hónapos gyermek, már kommunikatív lény. Ébrenléti szakaszai egyre hosszabbak, jobban érdeklődik a külvilág dolgai iránt. Hátáról az oldalára fordul, oldaláról hasra is képes átfordulni, és kezecskéjét is próbálja maga alól kivenni. Kezébe adott csörgőt megtartja, egyre többet koncentrál, és figyeli a körülötte zajló történéseket.

Ezeket a megnyilvánulásokat érdemes kihasználni.

Hogyan?

Masszírozd, fordítsd hasra, oldalra. Mindezeket kiegészítheted egy kis tornával. Pl: a fekvő baba karját  nyújtsd a feje mellé, majd húzd a teste oldalához. Háton fekve térdecskéit óvatosan hajlítva nyomd a combjait a pocakja fele, majd húzd szét azokat, és lassan nyújtsd ki a lábát. Fektesd hasra, és két ujjadat húzd végig a gerincén néhányszor. Meztelenül fektesd őt apa mellkasára. Megnyugtatásként simogasd a szemöldökét, tokáját, fülecskéit…

Fejleszd a látását.

Fektesd a kiságyba különféle irányba, hogy minden lásson. Teríts közel hozzá színes sálat, kendőt, vagy élénk színű játékokat. Lepedője is lehet színes. (Nálunk is találsz egy jó párat. ) Függessz a kiságyba játékspirált, vagy csillogó tárgyakat, amin megtörik a nap sugara. Próbáld a figyelmét koncentrálni, és bírd rá, hogy kövesse a látóterébe került tárgyat. Tegyél a kezecskéjébe különböző tapintású , és nehézségú tárgyakat. Vidd az ablakhoz, séteálj vel, mesélj neki, hogy mit lát. A tárgyakkal történő tevékenység feltétele a szem és a kéz koordinációja. Ezért fontosak azok a gyakorlatok, amelyek a két érzékszervet stimulálják.

A hallás vonatkozásában beszélj hozzá, még akkor is ha nem lát téged. Bármit tevékenykedsz körülötte, mond el neki, mit csinálsz éppen. Játssz vele bújócskát: takard el az arcod, majd óvatosan, kukucskálva mosolyog rá, és figyeld a reakcióit, de vigyázz, nehogy megijedjen. Hallgass vele babazenét. Csörgő segytségével, irányítsd a figyelmét, figyeld, hogy mozog-e a z adott irányba a fejecskéje.

Legyél vele sokat a szabadban. Mosolyog rá sokat, beszédét, gügyögését utánozd, gurgulázz neki te is.

Neveld az önálló játékra. Ó, igen, ekkor ezt már el kell kezdeni…Nézzük a lehetőségeket:

A kiságy fölé jó a forgó, színes szalagok, játékspirál…Ezzel ő sokáig elfoglalatoskodik. Legyen közel hozzá színes rágóka, amit tud tanulmányozni. Időnként tedd a lakás másik helyiségébe, legyenek új környezeti ingerek. Fektesd vastag, jó minőségű játszószőnyegre. Ezt imádják a kicsik. Nézd mega mi kínálatunkat is! Ne zsúfold tele a szobáját egy csomó játékkal, felesleges. Inkább tarts játékdobozokat 4-5 játékkal, és hetente cseréld őket. Ha nyöszörög, ne kapkod fel azonnal! Ébrenléti időszakai egyre hosszabbak lesznek, és később nagyon fárasztó lesz neked, hogy a babádat állandóan szórakoztatni kell, mert nem tudja magát elfoglalni rövid időre. Így azt tanácsolom, hogy kezd el ebben az életkorban fokozatosan hozzá szoktatni az önálló játékra!